Go Back   DIY Go Kart Forum > Building Plans And Advice > Engines & Clutches

Notices

Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-05-2016, 02:30 PM
Jfive Jfive is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Great falls Montana
Posts: 646
Thanks: 20
Thanked 161 Times in 131 Posts
Default Hemi no start.

Installed a 22mm motorcycle carb, and can't get it to fire. Has custom intake. Header and governor removed. Never fired new with oem carb. Cam came out with cover but reinstalled with the piston at TDC and dots lined up. Now does it have waste spark or could that affect TDC if off a revolution.
  #2  
Old 10-05-2016, 03:04 PM
Poboy kartman Poboy kartman is offline
Banned
 
Join Date: Jul 2013
Location: White Settlement Texas
Posts: 12,463
Thanks: 3,769
Thanked 2,954 Times in 2,300 Posts
Default

Your pushrods are probably not under the rocker arms.

If you're not getting spark it may not have enough oil.
The Following User Says Thank You to Poboy kartman For This Useful Post:
bob58o (10-05-2016)
  #3  
Old 10-05-2016, 03:14 PM
BirdFanatic BirdFanatic is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Jonesboro Arkansas
Posts: 1,616
Thanks: 250
Thanked 78 Times in 73 Posts
Default

Is the pull cord trying to eat your arm ?
__________________
@@Caution burns rubber often
  #4  
Old 10-05-2016, 04:17 PM
Jfive Jfive is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Great falls Montana
Posts: 646
Thanks: 20
Thanked 161 Times in 131 Posts
Default

Removed oil sensor filled with 16oz. Oil, but might be lifter. I had one that kept falling out. Had spark but didn't seam to get fuel. I'll get starter fluid at Wal-Mart tonight pull valve cover check that and retry.

---------- Post added at 05:17 PM ---------- Previous post was at 05:16 PM ----------

My arms tired from pulling it but just cause it would not start.
  #5  
Old 10-05-2016, 04:39 PM
bob58o's Avatar
bob58o bob58o is offline
Assistant to the Manager
 
Join Date: Jan 2016
Location: Chicago-town USA
Posts: 7,519
Thanks: 3,229
Thanked 2,253 Times in 1,743 Posts
Default

Take off the valve cover, fix the pushrods, set the lash

---------- Post added at 05:39 PM ---------- Previous post was at 05:37 PM ----------

Or make it look stock and return it to Harbor Freight.
That is what I did, cause I didn't know to fix the pushrods.
__________________
There are two types of people. Those who can extrapolate data
  #6  
Old 10-05-2016, 04:52 PM
chancer's Avatar
chancer chancer is offline
ɔ ɥ ɐ u ɔ ǝ ɹ
 
Join Date: Oct 2013
Location: COMFORT, TEXAS
Posts: 9,363
Thanks: 2,438
Thanked 3,077 Times in 2,398 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by bob58o View Post
Or make it look stock and return it to Harbor Freight.
That is what I did, cause I didn't know to fix the pushrods.
Try not to Suck Bob!
__________________
Why don't you, go back to your double wide and fry something!
The Following User Says Thank You to chancer For This Useful Post:
Whitetrashrocker (10-05-2016)
  #7  
Old 10-06-2016, 11:08 AM
Jfive Jfive is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Great falls Montana
Posts: 646
Thanks: 20
Thanked 161 Times in 131 Posts
Default

Took the valve cover off, and both push rods were off the rocker arms. I'll assume that was it. Need to look up lash and I'll check it. Then later today I'll put it outside and retry to fire it up.
  #8  
Old 10-06-2016, 11:21 AM
Poboy kartman Poboy kartman is offline
Banned
 
Join Date: Jul 2013
Location: White Settlement Texas
Posts: 12,463
Thanks: 3,769
Thanked 2,954 Times in 2,300 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Jfive View Post
Took the valve cover off, and both push rods were off the rocker arms. I'll assume that was it. Need to look up lash and I'll check it. Then later today I'll put it outside and retry to fire it up.
That'll do it!!! You can double check...and someone correct me if I'm wrong...but on the newer Predators I believe they are 0.003" for both intake and exhaust.
The Following User Says Thank You to Poboy kartman For This Useful Post:
bob58o (10-06-2016)
  #9  
Old 10-06-2016, 11:38 AM
aham2003 aham2003 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Cleveland, Tn
Posts: 213
Thanks: 7
Thanked 40 Times in 33 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Poboy kartman View Post
That'll do it!!! You can double check...and someone correct me if I'm wrong...but on the newer Predators I believe they are 0.003" for both intake and exhaust.
That is what I set my last hemi build at and it ran great.
The Following User Says Thank You to aham2003 For This Useful Post:
Poboy kartman (10-06-2016)
  #10  
Old 10-06-2016, 11:45 AM
Poboy kartman Poboy kartman is offline
Banned
 
Join Date: Jul 2013
Location: White Settlement Texas
Posts: 12,463
Thanks: 3,769
Thanked 2,954 Times in 2,300 Posts
Default

JIK....The lash needs to be set at TDC on the COMPRESSION stroke....TDC on the exhuast and it won't run.
  #11  
Old 10-06-2016, 02:49 PM
Jfive Jfive is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Great falls Montana
Posts: 646
Thanks: 20
Thanked 161 Times in 131 Posts
Default

Probably has too much lash. I didn't check it yet but could see it with my eyes. Runs now and just need to have it mounted to get a video. Hit the throttle and I straight rips compared to oem carb on my lifan. Idle is low so I'll need to adjust it, but fired first pull. How I have it rigged to start.
Attached Thumbnails
IMG_20161006_133634.jpg  
  #12  
Old 10-06-2016, 03:03 PM
Bbqjoe Bbqjoe is offline
Banned
 
Join Date: May 2016
Location: Location, Location
Posts: 3,463
Thanks: 64
Thanked 1,003 Times in 716 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Jfive View Post
How I have it rigged to start.
So, you're starting it with an angle grinder?
  #13  
Old 10-06-2016, 03:06 PM
Jfive Jfive is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Great falls Montana
Posts: 646
Thanks: 20
Thanked 161 Times in 131 Posts
Default

Yes Pat pending.

Also runs on water from culigan.
The Following User Says Thank You to Jfive For This Useful Post:
chancer (10-06-2016)
  #14  
Old 10-06-2016, 06:59 PM
Hellion's Avatar
Hellion Hellion is offline
Disc brakes'r for cowards
 
Join Date: May 2016
Location: Location: Location:
Posts: 4,772
Thanks: 1,721
Thanked 1,397 Times in 1,141 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Jfive View Post
Never fired new with oem carb.
Fooling around with the engine after the truth of the above statement was realized was your first mistake.

You did not purchase a functioning, viable product and the whole cash for goods transaction was null and void. You should have exchanged it at the store.

__________________
"I'm just here for the gasoline"
  #15  
Old 10-06-2016, 07:53 PM
chancer's Avatar
chancer chancer is offline
ɔ ɥ ɐ u ɔ ǝ ɹ
 
Join Date: Oct 2013
Location: COMFORT, TEXAS
Posts: 9,363
Thanks: 2,438
Thanked 3,077 Times in 2,398 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Hellion View Post
You did not purchase a functioning, viable product and the whole cash for goods transaction was null and void. You should have exchanged it at the store.
Did you read the thread? He messed up the lifters removing the Govna'
and he has already fixed his mistake.
But, hey thanks for posting, always good to hear from you
__________________
Why don't you, go back to your double wide and fry something!
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -6. The time now is 05:17 PM.