PDA

View Full Version : Tecumseh 5hp Wont run


solomon
04-01-2010, 09:37 PM
Its OHV, has spark and compression, starts after i prime it, runs dies as soon as you give it gas. Main jet is clear, and carb is new. Checked it a few times, clean gas, no water, what gives?

Blazkowiez
04-01-2010, 09:51 PM
Idle and hasnt warmed up enough, is it the right size of new carb?

motor_head
04-01-2010, 10:13 PM
you say it's got a new carb, is it tuned right for that engine what color is the plug, gotta be a carb issue

solomon
04-01-2010, 10:23 PM
I have no idea if its the right size, looks like a solid 5hp carb to me. Plug is not rich but not lean, and not perfect. But it s sparking. Oil looks good and is at right level, now it stopped priming, so i will take it apart again tomorrow. Thier is no choke, btw which sucks and carb cannot be adjusted at all. Thanks

Blazkowiez
04-01-2010, 10:46 PM
Heh, it stopped priming? Do you think you clogged it somehow or did you simply remove the screws from the carb which hold the air cleaner mounting plate on? If the first hole is not plugged (you could hold your finger over it) then it wont prime period, you have no vacuum.

You most likely have a clogged idle restrictor somehow... that has to be a contributing factor.

solomon
04-01-2010, 11:51 PM
i never put the air filter plate back on...... Will check it out again tomorrow. Thanks Your a life saver!

Blazkowiez
04-02-2010, 12:01 AM
That'll be why it no longer primes. No seal... that first hole is part of the circuit.

solomon
04-02-2010, 03:26 AM
Your the best man, hopefully i will be putting around tomorrow

dave1701
04-02-2010, 07:44 AM
Is the choke on or off? I've had the same problem with my Tecumseh 5 and it just wasn't warmed up

Blazkowiez
04-02-2010, 11:56 AM
Is the choke on or off? I've had the same problem with my Tecumseh 5 and it just wasn't warmed up

In post #4 he said there is no choke.

solomon
04-02-2010, 04:19 PM
Thanks blaskowiez! I installed the air filter assembly, Fired right up! Let it warm up and it runs great! Now i just need to install my chain and see h0ow the kart drives!